Bölüm

Türk Halk Oyunları Bölümü Tarihçesi

Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü 2001 yılında ilk öğrencilerini alarak eğitime başlamıştır. Her yıl yapılan özel yetenek sınavıyla10 erkek ve 10 kız öğrenci toplam 20 öğrenci alınmaktadır. 6 öğretim elemanının görev yaptığı Türk halk Oyunları Bölümü’nde toplam dört yıllık bir eğitim planı uygulanmaktadır. Kuruluşundan itibaren eğitim ve öğretimle kazandığı birikimi sahne performansına dönüştürmüştür. 2004 yılında kurulan Türk Güneşi Dans Tiyatrosu Topluluğu ile yurt içi ve yurt dışında birçok gösteri yapılmıştır. Bunlardan bazıları Taklitten Oyuna Oyundan Sanata, Atayurttan Anayurda Türkmen Dansları, Maziden Atiye,  Ruhtan Bedene Bedenden Sonsuzluğa ve 2008 yılında Hollanda Utrecht’te Zimich ile ortaklaşa yürütülen İlk Hasat adlı çalışmalardır. 2011 yılında kurulan Nevi Dans Sahne Sanatları Topluluğu ile çalışmalarına devam eden Türk Halk Oyunları Bölümünde Bu Topraklar İçin, Bedende Hayat Bulan Türküler Aşk, Renklerin Ritmi, Her İnsan Bir Dünya, Bir Ayrılık Bir Yoksulluk Bir Ölüm, adlı çalışmalar izleyiciyle buluşmuştur. Ayrıca 2014 yılından itibaren Dünya Dans Günü Etkinlikleri kapsamında her yıl bilimsel ve sanatsal etkinlikler yapılmaktadır.